Pranje novca, povijest i metode

Photo by Alexander Mils

Pranje novca je proces kojim se nezakonito stečena zarada (tj. “prljavi novac”) čini legalnom (tj. “čistom”). To se obično radi premještanjem novca kroz niz složenih transakcija u pokušaju da se sakrije njegovo nezakonito podrijetlo.

Konačni cilj pranja novca je otežati ili onemogućiti ulazak u trag ilegalnim sredstvima do njihovog izvora. Pranje novca ozbiljno je kazneno djelo koje se često povezuje s organiziranim kriminalom i terorizmom. To može imati dalekosežne posljedice za pojedince, tvrtke i vlade. Važno poznavati i primjenjivati metode za sprječavanje pranja novca no važno je i razumjeti sam pojam pranja novca, zanima li vas ova tema čitajte dalje.

Povijest pranja novca

Pranje novca postoji već stoljećima, a prvi zabilježeni slučajevi datiraju iz drevnih civilizacija. Međutim, moderni koncept pranja novca, u kojem pojedinci i organizacije pokušavaju prikriti prihode od nezakonitih aktivnosti, počeo se javljati u 20. stoljeću. Prvi zakoni koji se posebno bave pranjem novca doneseni su u Sjedinjenim Državama 1970-ih, kao odgovor na povećanu trgovinu drogom i aktivnosti organiziranog kriminala.

Utjecaj na ekonomiju

Pranje novca može utjecati na gospodarstvo na nekoliko načina. Može smanjiti učinkovitost financijskih propisa i potkopati integritet financijskog sustava, što dovodi do povećane nestabilnosti i neizvjesnosti u gospodarstvu. Također može dovesti do gubitka značajnih količina novca, koji se mogao koristiti za produktivne gospodarske aktivnosti. Osim toga, pranje novca može rezultirati pogrešnom raspodjelom resursa, budući da se nezakonito stečena sredstva često ulažu u manje produktivna ili čak kriminalna poduzeća. To može narušiti gospodarski rast i razvoj.

Pranje novca je proces prikrivanja prihoda od nezakonitih aktivnosti u legitimna sredstva. To se obično radi kroz niz transakcija i kretanja novca između različitih računa i entiteta kako bi se zbunio i zamaglio pravi izvor sredstava.

  1. Prvi korak u pranju novca je “očistiti” novac premještanjem kroz niz financijskih transakcija i računa kako bi mu se otežalo ući u trag. To može uključivati prijenos novca između različitih bankovnih računa, korištenje više posrednika ili fiktivnih tvrtki ili korištenje offshore računa za prijenos sredstava.
  2. Sljedeći korak je “polaganje” novca ulaganjem u legitimne poslove ili imovinu. To može uključivati kupnju nekretnina, kupnju dionica ili drugih ulaganja ili korištenje sredstava za pokretanje legitimnog posla.
  3. Posljednji korak je “integracija” novca natrag u gospodarstvo korištenjem legitimnih poslova ili imovine kao pokrića za ilegalna sredstva. To može uključivati korištenje zakonitog poslovanja kao paravana za nezakonite aktivnosti ili korištenje dobiti od zakonitog poslovanja za financiranje daljnjih nezakonitih aktivnosti.

Općenito, cilj pranja novca je otežati ulaženje u trag podrijetlu sredstava i stvoriti lažni dojam legitimnosti. To kriminalcima omogućuje da nastave financirati svoje nezakonite aktivnosti, a istovremeno izbjegavaju otkrivanje i kazneni progon.

Fazu plasiranja pranja novca obično je najlakše otkriti. To je zato što uključuje fizičko kretanje velikih količina gotovine ili druge imovine u financijski sustav, što može izazvati upozorenja i pokrenuti istrage financijskih institucija i regulatornih agencija. Osim toga, faza postavljanja često uključuje korištenje fiktivnih tvrtki ili drugih sumnjivih subjekata, koji također mogu privući pozornost.

Nekretnine i pranje novca

Pranje novca u prometu nekretninama obično uključuje korištenje sredstava stečenih nezakonito, kao što je trgovina drogom ili pronevjera, za kupnju imovine. Novac se često prenosi kroz niz transakcija i lažnih tvrtki kako bi se prikrio izvor sredstava i učinio da izgleda legitimno. Jednom kada se imovina kupi, može se koristiti za nezakonite aktivnosti ili prodati radi zarade, a prihod se koristi za daljnje pranje novca. To može otežati policiji da uđe u trag izvoru sredstava i kazneno goni one koji su uključeni u shemu.

Financiranje terorizma

Pranje novca može se povezati s financiranjem terorizma. Pranje novca je proces prikrivanja prihoda od nezakonitih aktivnosti u legitimna sredstva, a terorističke organizacije često se upuštaju u nezakonite aktivnosti kako bi prikupile sredstva za svoje operacije. Pranjem tih sredstava terorističke organizacije mogu koristiti prikrivena sredstva za svoje terorističke aktivnosti neotkriveno. Stoga se pranje novca može promatrati kao sredstvo za podržavanje i olakšavanje financiranja terorizma.