Kamin je uvijek dobra ideja

Kamin u vašem domu ili kao vrtni kamin izvrsna je ideja, bez obzira na to koje je doba godine i kakvo je vani vrijeme. On će svaku prostoriju učiniti ugodnijom i elegantnijom, a također će proširiti opcije za grijanje prostorije.

Uz laganu vatricu i zvuk pucketanja te toplinu koja se širi iz kamina, romantična atmosfera uz pokoju čašu vina je zagarantirana. Razmišljate li o ugradnji bilo koje vrste kamina, u svojoj kući ili stanu, nastavite čitati jer vam u nastavku donosimo razloge zbog kojih je to uvijek dobra ideja.

Prednosti kamina

Kamini mogu biti sjajan način za uštedu novca na računu za energiju i učinite svoju kuću ugodnijom. Osim toga, oni su jednostavan dodatak svakoj prostoriji u kući. Kamin podiže atmosferu u vašoj kući na viši nivo. Odlično je mjesto za okupljanje čitave obitelji tijekom blagdana. Uz to, promatranje izgaranja drva u kaminu pružit će vam unutarnji mir i rasteretiti vas svih briga.

Nedostaci kamina

Površina okolo kamina može biti prilično vruća. Ako u kući imate malu djecu, najbolje je da ih pripazite dok se igraju u blizini kamina kako ne bi gurnuli prste u vatru ili unutra stavili nešto drugo što bi se moglo zapaliti. Loženje drva nije ekološki najprihvatljivija opcija, a može biti i potencijalno opasno.

Uz kamin, potrebno je osigurati dovoljno mjesta za skladištenje drva. Možete ih skladištiti i vani, ali tada pripazite na vlagu i općenito na vrstu koju ćete koristiti. Ukoliko ste kuću već izgradili i želite naknadno ugraditi kamin, ta opcija može biti poprilično skupa i zahtjevna, zato dobro razmislite o budžetu prije donošenja ove odluke.

Vrste kamina

Različite vrste kamina nude različite prednosti, stoga je važno razmisliti o tome što želite od svog kamina prije kupnje. Na primjer, plinski kamin bi mogao biti prikladniji za ljude koji žive u stanovima i nemaju pristup vanjskom dimnjaku. Električni kamin će zagrijati prostoriju bez otvorenog plamena, što može biti poželjno za alergičare ili djecu. Kamin na drva nudi rustikalni štih i može odavati primamljivu toplinu koja se ne može naći nigdje drugdje.

Ovisno o vrsti kamina, ovisit će i mjesto gdje ćete ga smjestiti. Veliki ugradbeni mogu biti postavljeni na zid ili u kut. Ukoliko takav kamin smjestiti u kut, uštedit ćete na prostoru. Tu su i dekorativni kamini na etanol, koji neće ugrijati vaš prostor već imaju isključivo dekorativnu ulogu. Oni se koriste samo u dobro ventiliranim sustavima zbog toga što se kod izgaranja etanola troši kisik, a oslobađa ugljikov dioksid.

Održavanje

Kamin je privlačan dodatak svakoj prostoriji, ali također znači da ćete se morati brinuti o njemu. Mnogi vlasnici kuća obično zanemaruju svoje kamine, što može dovesti do raznih problema. Kako bi vaš kamin uvijek bio u dobrom radnom stanju, slijedite ove korake. Uvjerite se da nema krhotina koje blokiraju dimnjak da ne može izvući dim prema gore i iz dimnjaka kada je to potrebno. Dimnjake treba jednom godišnje očistiti i pregledati od strane profesionalaca.

Ukoliko se na vratima kamina skuplja čađa, nju je najlakše očistiti pepelom. Spužvicu natopite vodom i stavite u pepeo te oribajte čađu na vratima. Također, za čišćenje se može upotrijebiti i ocat i voda. Redovito provjeravajte sve dijelove kamina i po potrebi zamijenite one koji su pohabani. Ovi jednostavni koraci pomoći će vam da vaš kamin bude siguran i funkcionalan godinama koje dolaze.

U većini slučajeva, kamin u vašem interijeru neće biti samo dekoracija, već izvor topline i udobnosti, u čemu će uživati baš cijela obitelj. Posebno je lijepo božićno doba, kada kamin krase lampice i crvene čarapice s poklonima. Nadamo se da Vas je navedeno potaknulo da što prije nabavite kamin u svom domu, bez obzira o kakvoj vrsti se radilo.

Similar Posts